Story Time – Een Tweede Bachelor

Sommige van jullie zullen wel weten dat ik op het moment in het eerste jaar zit van mijn bachelor rechten, maar wisten jullie ook al dat ik hiervoor nog een andere bachelor gedaan heb? Ik heb voordat ik hieraan begon namelijk de bachelor Amerikanistiek afgerond en vandaag vertel ik jullie wat meer over de keuze om een tweede bachelor te gaan doen!

Toen ik achttien was en mijn studiekeuze moest maken, was ik vrij snel overtuigd van de studie Amerikanistiek in Nijmegen. Engels vond ik altijd al een leuke taal, ik was er ook goed in, en de combinatie met Amerika en het leren over dit land, sprak me heel erg aan. Ik verdiepte me in wat je ermee kon doen en ik besloot dat de studie Amerikanistiek met een latere minor of master in journalistiek me wel wat leek. Ik zag me al wel werken bij de NOS of bij een krant. Vol goede moed begon ik dus aan deze opleiding en ik kan zeggen dat ik het drie jaar ontzettend naar mijn zin heb gehad. Ik heb veel kunnen leren over Amerika (binnen deze studie krijg je onderwijs op onder andere het vlak van literatuur, taal, geschiedenis, politiek en cultuur), een mooie studiereis mogen maken naar Chicago en zelfs een tijdje in het buitenland gewoond. Al met al heb ik dus een hele leuke drie jaar gehad en veel geleerd.

Toch was het me al redelijk snel duidelijk dat ik een carrière in de journalistiek niet per se zag zitten. Ik merkte dat mijn interesse toch voornamelijk bij politiek en geschiedenis lag. Na zo’n twee jaar wist ik zeker dat een minor of master journalistiek niet voor mij was weggelegd en ging ik me verdiepen in andere opties. Zo keek ik naar een master politicologie en zag ik mezelf iets doen in die richting.

Ik had mijn plannetje voor de komende jaren wel uitgestippeld, tot er iets anders op mijn pad kwam. Tijdens mijn tijd in het buitenland volgde ik namelijk een vak wat mede over criminologie ging en hoe mensen in het Amerikaanse rechtssysteem behandeld werden. Dit interesseerde me zo dat ik me verder ging verdiepen in masters in deze richting. Omdat ik, zodra ik afgestudeerd zou zijn in de bachelor Amerikanistiek, een diploma van de faculteit der letteren zou hebben, kon ik me niet zomaar overal inschrijven. In Maastricht vond ik een master die me heel erg aansprak en mede over criminologie en forensica ging. Ik bezocht de voorlichtingsdag en was heel enthousiast, maar toch begon er iets te knagen.. Zou ik geen spijt krijgen van een gebrek aan juridische kennis, omdat ik de bacheloropleiding niet gevolgd heb? Ik besloot daarom ook naar de open dag van de bachelor Rechtsgeleerdheid te gaan en zo mijn opties te verkennen.

Rechten is natuurlijk iets heel anders dan Amerikanistiek, maar stiekem is het altijd al een meisjesdroom geweest. Op de basisschool en begin middelbare school zag ik mijzelf namelijk wel als strafrechtadvocate werken. Deze droom verdween langzaam maar zeker en ik vond uiteindelijk, op het moment dat ik de keuze ging maken, de studie rechten niet bij mij passen en mijn interesses lagen daar op dat moment ook niet. Wie had ooit gedacht dat ik drie jaar later terug zou komen op deze beslissing?!

Ik ging dus naar de open dag van de bachelor Rechtsgeleerdheid en ja hoor, ik voelde die kriebels weer.. Dit was de studie voor mij! Dit betekende wel dat ik me opnieuw voor drie jaar ‘vast zou leggen’ aan een bacheloropleiding en daar moest ik wel even over nadenken. Uiteindelijk besloot ik dat ik het gewoon moest proberen. Ik kon altijd nog besluiten na een jaar te stoppen als ik het niet zag zitten om drie jaar langer te studeren, zodat ik in ieder geval die juridische basiskennis zou hebben.

Ik ging er dus voor: een tweede bachelor! Daar kwamen natuurlijk wel een aantal dingen bij kijken in mijn geval, zoals verhuizen naar een andere stad en het betalen van instellingsgeld in plaats van collegegeld.. Ik wil hier niet teveel over uit wijden, omdat het een hele persoonlijke keuze is of je dit geld wil en kan investeren in je studie, maar ik heb er uiteindelijk voor gekozen om dit wel te doen.

Maar, ik ben dus ook verhuisd! Rechtsgeleerdheid kan je op heel veel universiteiten in Nederland doen, dus ook aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar ik al drie jaar woonde. Toch besloot ik te verhuizen, maar waarom? Eigenlijk is het antwoord simpel, namelijk omdat ik me niet (meer) thuis voelde in Nijmegen. Ik heb twee jaar lang met plezier in Nijmegen gewoond, maar toen ik terug kwam uit New Orleans, een stad waar ik me ultiem thuis voelde, merkte ik dat ik dit gevoel van ‘thuis’ eigenlijk helemaal niet had in Nijmegen. Waarschijnlijk heb ik me er ook nooit 100% thuis gevoeld, maar dat is een verhaal apart! Ik besloot dus te verhuizen en de keuze naar welke stad was simpel, want dat moest Maastricht worden. Kenny woonde al drie jaar in Maastricht en ik kwam er dus regelmatig. Als ik door de stad liep, genoot ik altijd heel erg en voelde ik me al een beetje thuis, ook al woonde ik er niet. Ook hebben ze in Maastricht het probleemgestuurd-onderwijs, wat betekent dat er veel onderwijs gegeven wordt aan de hand van casussen en je dus veel zelf moet uitzoeken en oplossen. Dat sprak me heel erg aan omdat ik zo toch verder kon studeren, maar ook wat praktischer bezig kon zijn.

De keuze viel dus op Maastricht! In september 2016 begon ik hier aan mijn tweede bachelor, nadat ik in juni van dat jaar mijn bachelordiploma Amerikanistiek haalde. Inmiddels zit het academisch jaar er bijna op (ik heb sinds vorige week vakantie, maar nog niet al mijn resultaten terug)  en kunnen we dus terug kijken of deze keus een goede was of niet.

Ook hier kan ik kort over zijn: ik heb de goede keus gemaakt. Dit jaar is zeker niet zonder slag of stoot gegaan, ik heb een aantal herkansingen gehad, tranen gelaten om negatieve resultaten, maar ook ontzettend veel geleerd en nieuwe interesses ontdekt. Zo weet ik nu dat ik bijvoorbeeld familierecht ontzettend interessant vind, terwijl ik dit nooit had verwacht! Ik zit op het moment natuurlijk in onderwijsgroepen en colleges met mensen die een stukje jonger zijn dan ik, maar ik merk ook dat er genoeg mensen van mijn leeftijd tussen zitten. Ik ervaar de leeftijdsverschillen dus ook echt niet als iets vervelends of een belemmering.

Het kiezen voor een tweede bachelor was geen makkelijke keuze en het is het afgelopen jaar dus ook niet altijd exact gegaan zoals gepland, maar ik heb er zeker geen spijt van. Soms moet je de moeilijke in plaats van de makkelijke weg kiezen, omdat het je op de langere termijn het gelukkigst maakt.

Dat was mijn, lange, verhaal over mijn tweede bachelor! Ik ben heel benieuwd naar jullie studie en welk studiepad jullie bewandeld hebben (tot nu toe). Laat het vooral weten in een reactie!

0 0 stem
Artikelbeoordeling

Misschien vind je dit ook leuk?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
15 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
marije
3 jaren geleden

Wauw, 2 bachelors ..wat goed.

Ik doe nu een bachelor Bedrijfskunde. Ooit als jong meisje HBO international business management gedaan en vorig jaar begon het toch weer te kriebelen.

marleen
3 jaren geleden

Wat goed dat je gewoon je gevoel achterna gaat zeg, en ook nog gewoon even verhuizen naar Maastricht! Top! Ik ben allang uitgestudeerd maar achteraf denk ik best dat ik er meer had kunnen uithalen!

Simone Bos
Simone Bos
3 jaren geleden

Ik ben nu bezig met mn master civiel recht, maar heb het idee dat ik toch niet helemaal op mn plek zit. Twee bachelors doen is zwaar, maar met rechten wel makkelijk te combineren door het geringe aantal contacturen. You go girl!

Simone Bos
Simone Bos
3 jaren geleden
Antwoord aan  levendeloes

Nee, geen Universitaire studie meer, probeer me nu vooral te focussen op wat mij echt gelukkig maakt en dat is niet nog langer in de boeken zitten. Heel veel succes met je tweede bachelor!:)

Malou | Blonde Blossom
3 jaren geleden

Wat tof dat je de keuze hebt gemaakt voor een tweede bachelor zeg! Het klinkt echt als een heel goede combi en ook alsof het voor jou echt de juiste keuze was. Als ik straks geneeskunde heb gedaan is het niet zo logisch om voor een tweede bachelor te gaan, maar ik snap jouw keuze heel goed. Ben benieuwd voor wat voor master je zal gaan! Malou x

trackback

[…] Mijn bachelordiploma halen Zoals jullie in mijn vorige story time konden lezen, heb ik voordat ik aan rechten begon een andere bachelor gedaan: Amerikanistiek! […]

trackback

[…] ben ik officieel vijfdejaars student, maar tweedejaars rechtenstudent, omdat ik hiervoor een andere bachelor heb afgerond. ♥ Een aantal van mijn vriendinnen ken ik dit jaar 10 jaar, omdat ik ze ontmoet heb […]

trackback

[…] ik al mijn 60 studiepunten van het eerste jaar van mijn rechtenstudie gehaald had! Ik heb in een storytime al wel eens verteld dat rechtsgeleerdheid mijn tweede bachelor is en ik zal eerlijk bekennen dat […]

trackback

[…] 3. Welke opleiding heb je gedaan? Ik heb in 2013 mijn Gymnasiumdiploma gehaald en ben daarna de studie Amerikanistiek gaan doen in Nijmegen. Die bachelor heb ik in 2016 succesvol afgerond en daarna ben ik begonnen aan een tweede bachelor, namelijk rechtsgeleerdheid. Die studie doe ik nu dus nog steeds! Ik schreef er al eerder een artikel over. […]

Joe-ann
Joe-ann
7 maanden geleden

Hi! Ik lees dit inmiddels in 2020 en hoop dat je nog actief bent op je blog. Zelf zit ik na heel wat getob ook toch echt sterk te denken aan een tweede bachelor in de rechten. Ik he kunstacademie gedaan om alle verkeerde redenen (dacht dat ik uni niet kon en was nooit bij me opgekomen dat dit in mijn interesseveld zou liggen). Maar wauw!! Ik ben naar een open dag geweest en zat op het puntje van mijn stoel. Wat jij beschrijft herken ik enorm. Nu zit ik wel heel erg in mijn maag met de echte keuze.… Lees verder »