Kijkende Loes #4

De afgelopen tijd heb ik weer een heel diverse selectie van films en series gekeken, die ik graag met jullie deel vandaag! Op zoek naar een interessante documentaire, buitenlandse film of juist een Nederlandse film? Lees (en kijk) dan snel verder!

#1 De Surprise

‘De Surprise’ is een Nederlandse film met Jeroen van Koningsbrugge en Georgina Verbaan in de hoofdrol. Het personage van Jeroen van Koningsbrugge, Jacob, vecht al langere met een doodswens. Hij heeft geen wil meer om te leven en na de dood van zijn moeder besluit hij toe te geven aan deze wens. Als zijn eigen pogingen mislukken, komt hij in aanraking met een bedrijf wat mensen die levensmoe zijn helpt om te overlijden. Wanneer Jacob voor het eerst bij dit bedrijf is ontmoet hij Anne, Georgina Verbaan, die ook een einde aan het leven wil maken. Beide kiezen zij voor de ‘surprise’-aanpak, waardoor ze niet weten wanneer of hoe zij ‘op reis gaan’, zoals zij dat zelf noemen.

‘De Surprise’ is een beetje een gekke film, maar wel erg grappig en met een vernieuwend onderwerp. Het principe van een bedrijf wat mensen helpt te overlijden is in beginsel al een beetje vreemd, maar ook de personages Jacob en Anne hebben zo hun vreemde karaktertrekken. Dit betekent ook dat er veel humor en gekke momenten in de film zitten, dus saai is het zeker niet.

Is dit een hoogstaande film? Nee, zeker niet. Toch kan ik de film aanraden als je zin hebt in een grappige film, met een bijzonder onderwerp, die gemakkelijk weg kijkt. ‘De Surprise’ is te bekijken via Netflix.

#2 Bienvenue à Marly-Gomont (the African Doctor)

‘Bienvenue à Marly-Gomont’ is gebaseerd op het leven van de dokter Seyolo Zantoko, geboren in Zaïre (Congo-Kinshasa). Omdat Zantoko een beter leven wil voor zijn gezin, besluit hij de kans te grijpen op huisarts te worden in het kleine dorp Marly-Gomont, in de buurt van Parijs, Frankrijk. Samen met zijn vrouw en twee kinderen verhuist hij naar dit kleine dorpje, waar ze niet gewend zijn aan het zien van donkere mensen. Het gezin Zantoko zijn de eerste zwarte mensen in het dorp en de inwoners staan in eerste instantie niet erg open voor de doktor en zijn gezin. Toch blijft Zantoko door zetten om geaccepteerd te worden door de bewoners en langzaamaan patiënten te krijgen in zijn praktijk.

Deze film laat het lange pad zien wat donkere mensen hebben bewandeld en soms nog moeten bewandelen om geaccepteerd te worden door hun medemens. Ook al is dokter Zantoko afgestudeerd en een uitstekend arts: hij wordt behandeld als minder, wegens zijn huidskleur. Het is bizar om te bedenken dat mensen zo minachtend bewandeld worden, alleen omdat ze misschien een donkerdere huidskleur hebben. Het is mooi om te zien hoe het gezin Zantoko omgaat met discriminatie en tegenslagen, maar toch samen sterk blijft staan.

Het is interessant om meer te leren over de acceptatie van mensen met een donkere huidskleur, maar deze film is alles behalve alleen serieus en neerslachtig. De film bevat namelijk juist ook veel humor, wat de film behalve interessant ook heel leuk om naar te kijken maakt. ‘Bienvenue à Marly-Gomont’ is te bekijken via Netflix.

#3 That Sugar Film

‘That Sugar Film’ is een documentaire van Damon Gameau, een documentairemaker uit Australië,,  die een lange tijd geen toegevoegde suikers heeft gegeten. Inmiddels is zijn vriendin zwanger van hun eerste kind en stelt Damon zichzelf een belangrijke vraag: wat is nu eigenlijk echt het effect van suiker op je lichaam? Hij vindt dat er hele tegenstrijdige, verwarrende informatie over suiker de wereld in gebracht wordt en hij wil de echte gevolgen van het eten van geraffineerde suikers testen. Daarom gaat hij gedurende zestig dagen de hoeveelheid toegevoegde suikers eten die de mens gemiddeld op een dag binnen krijgt. Hij wordt hierbij zorgvuldig in de gaten gehouden door artsen en begeleid door voedingsdeskundigen. Het resultaat van suiker op je lichaam blijkt verbluffend te zijn, maar daarvoor moet je zelf de documentaire kijken!

Deze documentaire is anders dan andere documentaires. De documentaire is op een hele pakkende manier opgezet, met amuserende animaties. Als je het onderwerp niet per se interessant vindt, je zal toch willen blijven kijken omdat het er zo tof en vernieuwend uit ziet! Ik vind het goed dat dit onderwerp aangekaart wordt en het zet je zeker aan het denken over je eigen voeding en levensstijl.

Als je benieuwd bent wat het effect van toegevoegde suikers is op je lichaam, of gewoon een leuke documentaire zoekt om te kijken, dan is dit zeker een goede optie. Het onderwerp is confronterend en interessant en de documentaire zelf is heel goed in elkaar gezet. ‘That Sugar Film’ is terug te kijken via NPO Gemist.

#4 3096 Days

‘3096 Days’ vertelt het verschrikkelijk verhaal van Natascha Kampusch, het Oostenrijkse meisje wat op 10 jarige leeftijd werd ontvoerd en voor meer dan acht jaar werd vastgehouden in een kleine kelderkamer. Natascha, gespeeld door Antonia Campbell-Hughes, wordt in die acht jaar zowel fysiek als geestelijk mishandeld door haar ontvoerder. Van het onthouden van voedsel, tot het afscheren van haar haar, van dagenlang in het donker leven, tot fysiek geweld: Natascha maakt het allemaal door. Ondertussen groeit ze op van een tienjarig meisje tot een achttienjarige jonge vrouw, maar natuurlijk niet op een normale manier. Na 3096 dagen weet Natascha eindelijk te ontsnappen en kan haar leven eindelijk beginnen, ondanks de enorme traumatische ervaring die haar nooit meer zal verlaten.

Ik kende het verhaal van Natascha Kampusch al langer en ook al weet je hoe verschrikkelijk haar leven in die acht jaar moet zijn geweest, een dergelijke film laat goed zien hoe extreem ze geleden heeft. Ik vond het acteerwerk in deze film ook bijzonder goed. Je ziet bij zowel Natascha als haar ontvoerder allerlei verschillende emoties en kanten van hun karakter, wat de film heel realistisch maakt. Naar aanleiding van deze film heb ik ook de documentaire over Natascha gekeken die op Netflix staat, wat ook zeker een aanrader is om naderhand te doen. De film maakt veel duidelijk over de gebeurtenissen en de documentaire geeft nog eens wat extra achtergrondinformatie.

Ik raad iedereen aan om deze film te kijken. Ook al is het verhaal verschrikkelijk, het doet je ook realiseren hoeveel geluk je in je eigen dagelijks leven hebt. Het maakt je heel bewust voor de dingen waar je dankbaar voor mag zijn. ‘3096 Days’ is te bekijken via Netflix.

#5 Anita Wordt Opgenomen

‘Anita wordt opgenomen’ is een docu-serie van KRO-NRCV in samenwerking met Anita Witzier, wat vrijwel ieder jaar terug komt op televisie. Zo is Anita al eens ‘opgenomen’ geweest in verslavings- en psychiatrische klinieken. Anita probeert via deze documentaire-serie een kijkje te geven in de wereld van de verschillende soorten zorg in Nederland. In het seizoen van 2017 is het onderwerp ‘van neonatologie tot geriatrie’ en komt ze dus op allerlei soorten afdelingen in het ziekenhuis. Hierbij staat een bepaalde vraag centraal: hoe ver gaan we met zorg? Anita loopt mee met doktoren en mensen in allerlei fases van hun leven.

Vorig jaar keek ik dit tv-programma voor het eerst en ik vond het eigenlijk meteen een hele interessante serie. Het is interessant om wat meer te zien van de zorg, aangezien ik daar niet extreem veel vanaf weet. Ook vind ik het heel goed dat Anita kritisch, doch meelevend is.

Ben je geïnteresseerd in de wereld van de zorg, wil je er wat meer over te weten komen of kijk je graag programma’s waarbij de mens centraal staat? ‘Anita wordt opgenomen’ is dan zeker een goede optie voor jou. ‘Anita wordt opgenomen’ wordt wekelijks uitgezonden en is terug te kijken via NPO Gemist.

Van Nederlands, tot Frans, tot Oostenrijks, tot Australisch, alles is voorbij gekomen in deze ‘Kijkende Loes’! Ik ben benieuwd of jullie deze films/series al kenden, of dat jullie juist naar aanleiding van dit artikel gaan kijken. Heb jij nog aanraders voor mij?

 

0 0 stem
Artikelbeoordeling

Misschien vind je dit ook leuk?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
14 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Daphne
3 jaren geleden

Nummer 4 lijkt me echt wel een indrukwekkend verhaal zeg..

Johanne
3 jaren geleden

Goede lijst! Denk ik iig, want heb er nog niets van gezien! En dat is best uitzonderlijk :p. Die film over Natascha Kampusch lijkt me heel interessant. Verdrietig, maar wel nodig om te zien denk ik.

Donnadr
3 jaren geleden

Bijzondere films heb je gekozen! Ook leuk om te zien dat het allemaal niet zo’n ‘mainstream’ films zijn!

Romy
3 jaren geleden

De film De surprise wil ik ook graag nog een keer zien. Hij lijkt me grappig en bijzonder tegelijk! En het programma Anita wordt opgenomen kijk ik zelf ook graag. Vooral de aflevering over neonatologie vond ik heel mooi en interessant.

Rebecca Denise
Rebecca Denise
3 jaren geleden

Ik ben wel benieuwd naar that sugar film. Zelf ben ik ook bezig met minderen in suiker dus wie weet is dit wel een goede film voor mij.

Sandra
3 jaren geleden

The African Doctor staat al een tijdje op mijn lijstje! Die wil ik echt eens zien. Lijkt me een mooie film. 🙂

Sammie
3 jaren geleden

Ik ben helemaal niet zo van de Nederlandse films maar De Surprise klinkt wel leuk, die ga ik onthouden!