Gebruik je stem!

Vandaag is het zover, de tweede kamer verkiezingen van 2017! Iedereen boven de 18 mag vandaag naar de stembus om zijn of haar stem te verzilveren en op die manier bij te dragen aan onze democratie. Ik wilde hier kort een artikel aan wijden, omdat ik het belang van stemmen graag wil benadrukken!

Waarom stemmen?

Iedereen boven de 18 kan dus stemmen. Nederlands is immers een democratie en door middel van stemmen kunnen wij, als Nederlandse bevolking, onze vertegenwoordigers kiezen. Deze gekozen mensen gaan samen werken om Nederland te besturen en veranderingen door te voeren waar de bevolking om vraagt. De wens voor verandering loopt erg uiteen per partij en het is belangrijk goed te bekijken welke partij goed bij jou past, zodat Nederland wordt of blijft zoals jij dat het liefste wil. Door te stemmen draag je bij aan deze mogelijke veranderingen. Natuurlijk, een stem doet niet alles, maar als veel mensen door middel van stemmen aangeven wat voor verandering zij willen, dan kan de politiek hierop inspelen! Daarom vind ik ook dat iedereen zou moeten gaan stemmen, omdat je het recht hebt gekregen je stem te laten horen en dit recht moet je dan ook zo goed mogelijk benutten. Dit recht is namelijk niet altijd vanzelfsprekend geweest, ook niet in Nederland. Zeker vrouwen hebben heel lang niet mogen stemmen, maar ook mensen met een donkere huidskleur zijn lang gediscrimineerd wat betreft kiesrecht. Ook zijn er nog steeds vele mensen over de hele wereld aan wie dit recht niet toegekend wordt. Dit recht is niet dus niet altijd vanzelfsprekend en aangezien wij nu allemaal (boven de 18 tenminste) dit recht hebben, vind ik dat je hiervan gebruik moet maken.

Maar waar moet je op stemmen dan?

Dat is natuurlijk aan jou! Je moet stemmen op de partij waar jij de meeste affiniteit mee hebt. Hier kan je op verschillende manieren achter komen. Kieswijzer.nl is hier er een van. Via deze weg kan je door middel van stellingen kijken met welke partij jij de meeste overeenkomsten hebt. Onthoud wel, de kieswijzer geeft geen definitief beeld van welke partij het best bij je past, het is meer een richtlijn. Er komen namelijk maar een beperkt aantal stellingen en onderwerpen aan bod. Daarom is het ook slim om je goed te verdiepen in de verkiezingsprogramma’s van de partijen die je aanspreken! Welke partijen dit zijn, kan je natuurlijk bepalen aan de hand van de Kieswijzer en aan de hand hiervan kan je de programma’s bestuderen. Het verstandigst is om hier goed te kijken naar wat jij belangrijk vindt. Vind je zorg, onderwijs, cultuur of ontwikkelingshulp heel belangrijk, kijk dan naar de standpunten van specifieke partijen over deze punten. Dan kan je kijken welke partij goed bij je past.

Ga stemmen!

Dus gebruik je stem vandaag, letterlijk en figuurlijk! Ga naar de stembus, laat je stem horen en maak gebruik van je recht. Neem er dus de tijd voor, ook al heb je het druk. Veel stembureau’s zijn ook vroeg in de ochtend en laat in de avond open, dus er is geen excuus! Mocht je toch geen kans hebben te stemmen, machtig iemand die voor je kan gaan stemmen. Zo gaan er zo min mogelijk stemmen verloren!

De openingstijden en locaties van de stembureau’s bij jou in de buurt, vind je op de websites van jouw gemeente. Gebruik je stem!

 

0 0 stem
Artikelbeoordeling

Misschien vind je dit ook leuk?

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties