Challenge – No Buy September

Vandaag deel ik een verslag met jullie van een challenge die ik afgelopen maand ben aangegaan: niet shoppen in september! Aangezien september tot zijn eind loopt, deel ik vandaag met jullie hoe dit mij bevallen is.

Waarom?
Afgelopen maanden heb ik aardig wat geshopt en geld uit gegeven aan leuke vakanties en reisjes. Dat is natuurlijk helemaal prima, want ik heb deze zomer ook meer gewerkt dan in normaal doe, maar toch vind ik dat het even klaar is! Ik ben een beetje verslaafd geraakt aan dingen shoppen op AliExpress en ik bestel te vaak zo hier en daar een leuke top of nieuw paar schoenen. Ik vind dus dat het even klaar is en ik me bewust moet worden van mijn shopgedrag! Bovendien wil ik graag ook wat meer sparen. Dus, een no buy voor in september. In dit artikel deel ik per week hoe het me vergaan is.

Uitzonderingen
Allereerst is het wel belangrijk om wat uitzonderingen te noemen. Ik mag natuurlijk gewoon boodschappen doen (a girl has gotta eat!) en ik mag ook de hoognodige items aanschaffen. Stel, mijn shampoo is op, dan was het oke om een nieuwe fles te kopen. Maar wel maar eentje, dus niet meteen 4 van allerlei geuren en merken! Ook zijn alle aankopen gerelateerd aan mijn studie uitgesloten van deze challenge. Schoolboeken en andere benodigdheden moeten nu eenmaal (helaas) gekocht worden!

Week 1 – 1 t/m 7 september
– Op 1 september speelde ik eigenlijk meteen al een beetje vals.. Mijn moeder kwam namelijk voor een dagje naar Maastricht en samen gingen we de stad in. Ik heb zelf niets gekocht, maar wel een aantal mooie items van mijn moeder cadeau gekregen. Niet helemaal eerlijk misschien, maar ik heb me wel aan de no buy gehouden!
– Ik merkte dat ik mezelf deze week regelmatig aan mijn no buy moest herinneren. Zo had ik een aantal leuke kleine dingen op het oog, maar ik moest me ervan weerhouden ze aan te schaffen. Ik probeer mezelf maar voor te houden dat als ik het over een maand nog steeds wil, ik het mag kopen voor mijn verjaardag (begin oktober). Zo voorkom ik hopelijk nutteloze aankopen!

Week 2 – 8 t/m 14 september
– Ik ben veel aan het online ‘shoppen’. Niet echt aan het kopen natuurlijk, maar van alles in mijn mandje aan het gooien en verlanglijstjes aan het maken.
– Oeps, ik heb een mini misstap begaan! Ik heb via AliExpress een puntenslijper gekocht voor mijn oogpotloden.. Had ik hem echt nodig? Ja, want ik had geen puntenslijper en kon mijn potloodjes niet gebruiken zo. Moest het per se nu? Nee.. Maar in my defense: hij koste maar 36 cent!

Week 3 – 15 t/m 21 september
– Ik heb een aantal kleine feestdecoraties besteld via AliExpress.. Ik wilde het eigenlijk uitstellen, maar aangezien ik begin oktober jarig ben, zou het dan niet op tijd binnen zijn.

Week 4 – Laatste week + een beetje..
– Oeps, nog een confession.. Ik heb een aantal gezichtsproducten besteld bij the Body Shop.. Mijn huidverzorging was namelijk bijna op en er was op het moment een 25% korting actie. Die kon ik natuurlijk niet aan mij voorbij laten gaan, aangezien ik het anders een week later zou kopen voor het gehele bedrag. Dat vond ik zelf nogal zonde.

Conclusie
Dus, hoe is deze ‘no buy’ maand bevallen? Eerlijk gezegd, niet heel goed. Ik vind dat ik het niet perfect gedaan heb, de kleine koopjes via AliExpress en de last minute bestelling bij TBS hadden niet gehoeven natuurlijk. Toch vind ik het wel prima, aangezien ik ook heel vaak gedacht heb ‘ik wil dit!’ en het dan niet kocht. Ik ben me dus zeker bewust geworden van mijn shopgedrag en heb impulsaankopen voorkomen. Maar, eerlijk, ik vond het saai! Soms wil ik mezelf kunnen trakteren op een cadeautje. Als ik iets wil kopen, dan moet dat kunnen. Het is handig om je bewust te worden van je koopgedrag, maar ik werd er niet veel blijer van. Ik denk dat ik maandelijks niet extreem veel shop, maar zo nu en dan een klein item vind ik ook prima en niet buitensporig. Ik ben dus wel blij dat ik deze no buy heb gedaan, ook al vond ik het soms vreselijk irritant!

Ik kan het iedereen aanraden om eens zo’n no buy te doen, puur om je eens bewust te worden van je shopgedrag. Heb jij wel eens zo’n maand niets geshopt, of ben jij een echte shopaholic? 

Misschien vind je dit ook leuk?

22
Wat vond je van dit artikel? Laat het weten in een reactie!

avatar
11 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
levendeloesRomyIvonDonnaAnna Gerrie Recent comment authors
  Subscribe  
Abonneren op
Susan
Gast

Jammer dat de no-buy niet zo goed verlopen is. Ik herken het wel hoor, koop ook altijd teveel!

Chelsey
Gast

Ik kan best begrijpen dat het saai is, zo’n no-buy maand. Zelf heb ik het de afgelopen maand ook geprobeerd, maar without succes. Ik vind het gewoon leuk om mezelf af en toe te trakteren op iets leuks!

Daphne
Gast

Ahh jammer dat het niet echt heel goed gelukt is; lijkt me ook wel enorm lastig hoor, om helemaal niets te kopen! Zelf wil ik het ook altijd proberen, maar ik heb aankomende tijd bijvoorbeeld zoveel verjaardagen dat het gewoon niet mogelijk is..

Danielle
Gast

Dit zou mij echt niet lukken, ik weet altijd wel een reden waarom ik iets zou moeten kopen. Maar ik kan mij meestal vrij goed inhouden.

Joanne
Gast

Goed om dat een keer te proberen!

Wendy (B)
Gast
Wendy (B)

Ik ben sinds 1 januari 2017 wel spaarzamer aan het winkelen.
Het gaat vrij goed.
Ik krijg wel eens wat maar dat valt ook wel mee hoor.
Veel te veel spullen heb ik dus probeer nu zo goed mogelijk eerst te gebruiken wat ik heb.

Laura
Gast

Ik had me dit ook voorgenomen voor de maand september nadat ik in juli en augustus wel wat dingen had geshopt en op vakantie was geweest. Dacht ff rustig aan en alleen sparen. Uiteinlijk had ik wat meevallers en heb ik licht geshopt. Gezichtscreme vind ik trouwens gewoon bij verzorging en dus bij de boodschappen horen!

Anna Gerrie
Gast

Ik heb toevallig vandaag geshopt vanwege glamour day en dat toch een hoop geld scheelt. Verder shop ik nooit zoveel. Jouw kleine aankopen snap ik wel tijdens je no buy!

Donna
Gast

Zo’n goede challenge! Het is wel echt heel lastig, helemaal als er dan acties voorbij komen die inderdaad te zonde zijn om niet te doen!

Ivon
Gast

Pfoe dit zou ook geen challenge voor mijn zijn haha. Dus ik vind dat je het alsnog goed gedaan hebt. Je bent je bewuster geworden van je koopgedrag, dat was het doel toch, dus wat mij betreft missie geslaagd!

Romy
Gast

Alleen al goed dat je het eens hebt geprobeerd, toch? En ik kan me voorstellen dat je het niet echt fijn vond. Een aankoop op z’n tijd mag ook best en zo te horen heb je helemaal niet zoveel geshopt. Ik zou mezelf hier ook niet zo snel aan wagen, alhoewel er ook maanden voorbijgaan waarin ik bijna niets koop. Maar helemaal niets vind ik dan weer iets te veel van het goede 😛