Persoonlijk | Mijn ervaring met een Mirena spiraal

Begin september heb ik een spiraaltje laten plaatsen, wat betekent dat het inmiddels een half jaar geleden is! Er wordt altijd gezegd dat je lichaam een half jaar nodig heeft om te wennen, dus vandaag vertel ik jullie mijn ervaring.

Waarom een spiraaltje?
Ik zal beginnen met een beetje algemene informatie over waarom ik een spiraaltje heb laten zetten. Ik slikte inmiddels al ruim vijf jaar de pil en eigenlijk ben ik altijd heel tevreden geweest. Wel merkte ik dat mijn lichaam minder goed reageerde op de pil die ik al jaren gebruikte, waardoor ik een zwaardere pil kreeg voorgeschreven. Eigenlijk voelde ik me hier niet zo goed bij, niet omdat ik er last van had, maar vooral omdat deze pil echt aardig wat hormonen bevatte. Ook stond mijn huisarts, ik was inmiddels overgestapt, hier niet helemaal achter. Na vijf jaar begon het me ook een beetje tegen te staan dat ik iedere dag een pilletje moest slikken, ook al heeft het nooit echt voor problemen gezorgd.

Toch heb ik nog minstens een jaar gedacht voordat ik daadwerkelijk een spiraal heb laten plaatsen. De voornaamste reden hiervoor was dat ik heel tevreden was met het feit dat ik met de pil mijn ongesteldheid uit kon stellen en dit is met de spiraal geen garantie. Sommige vrouwen blijven namelijk gewoon maandelijks nog ongesteld worden, sommige worden het nog maar een paar keer per maand en anderen worden het helemaal niet meer. Het verschilt echt per persoon en per lichaam!

Laat je ook niet direct afschrikken door mensen met nare ervaringen dus! Ik heb overigens gekozen voor een Mirena spiraal, omdat ik eigenlijk nooit last heb gehad van hormonen en met deze spiraal de kans aanwezig is dat je menstruatie uitblijft. Bij een koperspiraal heb je deze kans eigenlijk vrijwel niet.

Hoe was het zetten van het spiraaltje?
Ik heb hierboven een filmpje geplaatst waarin je ziet hoe ze een spiraaltje plaatsen. Het is gewoon een animatie, dus geen zorgen, haha! Er zijn dus een aantal stappen die de arts volgt tijdens het zetten, maar ik zal mijn eigen ervaring delen! Ik heb dus een Mirena spiraal, die ik heb laten zetten bij de huisarts. Er was geen reden voor mij om hem te laten zetten bij de gynaecoloog en de gemiddelde huisarts zet ook regelmatig spiraaltjes en is dus gewoon ervaren hiermee. Sommige mensen denken dat de huisarts het minder goed kan, maar dit is dus niet waar. Overigens wordt het vaak bij de gynaecoloog ook niet vergoed zonder medische reden geloof ik, dus dat is ook iets waar je over na moet denken.

Ik had een week van tevoren het spiraaltje opgehaald bij de apotheek. Die moet je dus zelf ophalen en meenemen naar je afspraak! Bel dus op tijd je huisarts voor een afspraak en een recept. Ik heb hem laten zetten op een woensdagmiddag en bewust de rest van die dag vrij gehouden, de dag erna had ik ook pas laat op de dag onderwijs. Ik heb dit gedaan zodat ik ruimte had om bij te komen, mocht ik er veel last van hebben. Ik heb mijn vriend meegenomen naar de afspraak, omdat ik het liever niet alleen wilde doen. Ik ben nogal makkelijk gespannen, dus het stelde me op mijn gemak dat er iemand bij was. Schaam je dus ook zeker niet om iemand mee te nemen! De meeste huisartsen vinden dat gewoon oké.

Het zetten zelf was onplezierig. Het voelde ongemakkelijk en vervelend, maar duurde gelukkig niet erg lang. Ik denk dat ik binnen een kwartier weer buiten stond! Vanaf dat moment had ik eigenlijk nergens last van. Mijn buik voelde een klein beetje beurs, maar ik had geen heftige krampen. Na het zetten heb ik ook geen verdere pijnstillers meer nodig gehad en na een aantal uur voelde ik me eigenlijk weer als vanouds! Ik zag best wel op tegen de pijn, maar dit viel me 100% mee. Het is inderdaad op het moment zelf heel vervelend en best wel pijnlijk, maar ik had daarna helemaal geen pijn.

Hoe bevalt het nu en was het de goede keuze?
Nadat ik mijn spiraaltje heb laten zetten, heb ik nergens meer last van gehad. Ik ben sindsdien, dus sinds begin september, niet meer ongesteld geweest, wat ik echt geweldig vind! Het is zo fijn dat je helemaal geen rekening meer hoeft te houden met je menstruatie. Dat vind ik dus echt een heel groot pluspunt! Verder heb ik niet echt last gehad van veel bijwerkingen die ik specifiek kan wijten aan mijn spiraal. Mijn huid is de laatste tijd wel wat onrustig, maar dat zou ook goed aan het weer kunnen liggen.. Dat vind ik dus een beetje lastig in te schatten! Ik heb in ieder geval niet specifiek meer last van somberheid of stemmingswisselingen, waar veel mensen bang voor zijn. Ik blijf een beetje een onevenwichting iemand haha, maar het is niet verandert na het zetten van de spiraal.

Voor mij persoonlijk was switchen van anticonceptie dus een hele goede keuze! Als je twijfelt, heb het dan over de opties met je huisarts, zij kunnen je vaak goed adviseren. Ook hebben ervaringen van vriendinnen en online mij heel erg geholpen, vandaar dat ik ook dit artikel schrijf. Laat je daarentegen niet afschrikken door vervelende ervaringen, want iedereen en ieder lichaam is nu eenmaal anders en zal ook anders reageren. Ieder lichaam reageert ook anders op het zetten zelf. Ik had bijvoorbeeld alleen pijn op het moment van het zetten en daarna nergens last van, anderen hebben meerdere dagen last van krampen. Het verschilt echt per persoon!

Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze uitgebreide ervaring! Ik ben heel benieuwd of jij misschien ook een spiraaltje hebt, of bewust ergens anders voor gekozen hebt. Laat dus vooral ook jouw ervaringen achter in de reacties!

Misschien vind je dit ook leuk?

17
Wat vond je van dit artikel? Laat het weten in een reactie!

avatar
9 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
EllisLevende LoesLauraRomySusan Recent comment authors
  Subscribe  
Abonneren op
Anna
Gast

Wat fijn om ook eens een positief verhaal te lezen over het spiraaltje haha! Ik slik nu al 8 jaar de pil, maar ik heb eigenlijk geen bijwerkingen. Ja, ik heb weleens stemmingswisselingen, maar misschien is dat gewoon hoe ik ben? Ik kan me namelijk niet meer herinneren hoe ik mij voor de pil voelde..

Anna Gerrie
Gast

Zo lang niet ongesteld is wel echt fijn. Toch gebruik ik liever een pil denk ik.

Marloes
Gast

Ik heb bijna 5 jaar mijn spiraaltje gehad, begin dit jaar eruit laten halen. Ik was alleen de eerste paar maanden minibeetjes ongesteld, maar eigenlijk zo’n 4,5 jaar gewoon niet. Dat was wel heel fijn. Toch merkte ik afgelopen jaar dat ik me er toch niet fijn meer bij voelde. Ik voelde me qua emoties vaak afgestompt, om het maar zo te zeggen. En dat mijn lichaam niet meer deed wat het hoorde te doen, menstrueren, stond me ook tegen. Dus ik wilde liever geen hormonen meer in mijn lijf. Dan zou het of de koperspiraal worden of condooms. En… Lees verder »

Mariëlle
Gast

Hoewel ik het op dit moment zelf niet overweeg, vind ik het wel interessant om te lezen. Bij mijn moeder heeft het helaas niet gewerkt en dat schrikt me toch echt wel af.

Lieke
Gast

Ik zit er ook heel erg over na te denken om er een te nemen, puur omdat ik het dagelijks slikken van een pil niet een fijn idee vind en omdat er zoveel ophef over is wat wel en niet goed voor je is. Maar ik heb laatst (in details) het verhaal van een vriendinnetje van mij aangehoord die een spiraaltje liet zetten, ze beschreef het als helse pijn dus het houdt me nog een beetje tegen..

Susan
Gast

Ik ben er ook blij mee! Het zetten was wel heel pijnlijk, maar vergeleken met de pil is dit echt een blessing. Fijn dat die jou ook goed bevalt!

Romy
Gast

Wat fijn om te horen dat het spiraaltje je zo goed bevalt! Ik heb zelf 5 jaar een spiraaltje gehad en heb die net 2 weken geleden laten vervangen. Ik durfde zelf geen hormonen aan, dus ik heb voor een koperspiraal gekozen. Ik ben altijd heel blij geweest met mijn keuze voor een spiraal, dus ik hoefde er niet eens over te twijfelen dat ik daarnu weer voor zou kiezen. Toch vond ik het plaatsen (en ook het verwijderen) wel weer heel naar. Ik werd zelf onwel na het plaatsen (maar dat heeft er ook mee te maken dat ik… Lees verder »

Laura
Gast

Op het moment zit ik aan helemaal niks, twijfel wel al een tijdje om voor een spiraaltje te gaan. Van de pil had ik nooit echt last, tot ze gingen rommelen met die b merken, toen kreeg ik steeds migraine tijdens mn stopweek en mn mood was super vlak. Toen besloten ermee te kappen en geen migraine meer gehad en m’n mood ook weer normaal.

Ellis
Gast
Ellis

Wat fijn om te horen dat je geen bijwerkingen hebt. Ik en mijn tweelingzus zijn nu eindelijk een beetje over de pil heen, we hadden mega haaruitval en voelden ons daardoor depri. In dat jaar 2017 ben ik overgegaan op koperspiraal en dat beviel goed, op krampen en onregelmatig/veel ongesteld zijn na. Onze haren zijn redelijk hersteld dat jaar. Nu sinds 1,5 week overgegaan op Mirenea, dacht dat mijn lichaam dat wel aamkon nu ik me beter voelde en ik zou hopelijk niet meer ongesteld zijn. Heb nu al depressieve klachten, nare gedachtens en voel me verdrietig/boos/angstig tegelijkertijd en veel… Lees verder »