Minderen met vlees eten – hoe doe je dat?

Minder vlees eten is goed voor het milieu, het is eigenlijk zelfs een van de makkelijkste manieren om je steentje bij te dragen! Bij de vleesproductie wordt namelijk ontzettend veel water gebruikt, wat je dus kan helpen verbeteren door de vraag naar vlees minder groot te maken. Vandaag deel ik met je hoe je dat gemakkelijk kunt doen!

Voordat ik door ga naar de tips, wil ik graag wat vertellen over mijn eigen ervaring! Ik eet namelijk sinds een half jaar minstens 5 dagen in de week geen vlees meer. Eigenlijk komt het erop neer dat wij thuis geen vlees (of vis!) eten, maar wel wanneer we uit eten gaan, op vakantie zijn of bij onze ouders thuis eten. In de praktijk komt dit dus neer op minstens 5 dagen per week vegetarisch eten, maar soms ook twee weken aan een stuk. Het verschilt! Tot nu toe ben ik heel blij met de keuze. Ik mis het vlees niet en aangezien ik zo nu en dan nog wel wat eet, hoef ik ook niet alles op te geven maar draag ik wel wat bij aan het milieu. Ik wil graag met jullie delen hoe ik deze switch zo makkelijk heb weten te maken!

Tip #1: Bouw het langzaam af

Ik kan me voorstellen dat het lastig is om minder vlees te eten als je gewend bent om het zeven dagen in de week te eten. Begin daarom langzaam met 1 dag vegetarisch eten en bouw het steeds wat verder af. Je kunt bijvoorbeeld ook beginnen met het schrappen van vlees als broodbeleg, dat is al een begin! Ik at voorheen al minstens 1 of 2 avonden per week geen vlees bij het avond eten, dus voor mij was dit afbouwen niet echt nodig.

Tip #2: Ontdek nieuwe recepten via blogs
Een grote hulp vond ik foodblogs! Het is soms best lastig om nieuwe recepten te bedenken, dus blogs zijn hier de perfecte uitkomst voor. Zo kun je veel nieuwe gerechten uit proberen! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij mijn recept voor tomatensoep, tosti’s, of linguine!

Tip #3: Ontdek nieuwe ingrediënten
Behalve nieuwe recepten, is het ook leuk om nieuwe ingrediënten te ontdekken! Er zijn veel dingen die ik voorheen niet vaak at omdat ik het niet lekker vond, maar die ik nu herontdekt heb. Ik hield bijvoorbeeld nooit echt van bonen en andere peulvruchten, maar door nieuwe recepten en smaken te ontdekken, vind ik ze inmiddels juist lekker!

Tip #4: Verbied jezelf niks
Net zoals met een dieet is het extreem moeilijk om ergens vanaf te blijven als je het jezelf verbiedt, daarom is het belangrijk jezelf niks te onthouden. Ga je uit eten en heb je zin in een stukje vlees? Prima! Bedenk van tevoren goed voor jezelf of je echt 100% vegetarier wil worden of gewoon, zoals ik, een stuk minder vlees wil eten. Door geen strenge regels voor jezelf op te stellen, zul je merken dat het heel makkelijk is om vlees te laten liggen.

Tip #5: Gewoon doen!
Mijn laatste tip is om het gewoon eens te proberen! Bedenk wat voor verschil je kunt maken en waag de poging! Iedere dag zonder vlees is er een en daarmee kun je al heel veel bijdragen aan de verbetering van het milieu.

Dit waren mijn tips om te minderen met vlees eten! Ik ben heel benieuwd of jij thuis wel vlees eet en of je dit ook eens wil gaan proberen. Hoeveel dagen per week eet jij vlees of vis?

0 0 vote
Article Rating

Misschien vind je dit ook leuk?

Abonneer
Abonneren op
guest
12 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
alovelyadventurenl
2 jaren geleden

Wij proberen altijd twee keer per week vlees of kip te eten. Een keer per week vis en de rest soep of groente spaghetti of hutspotjes

Marloes
2 jaren geleden

Wat goed dat je minder vlees eet! Ik ben inmiddels al jaren vegetariër en ik vind het zo goed om te zien dat mensen tegenwoordig bewuster bezig zijn met eten. Afbouwen is inderdaad een goede tip, zo heb ik het ook aangepakt. En er zijn zo veel lekkere recepten zonder vlees. Veel uitproberen is het beste, het ene recept valt beter in de smaak dan het andere. Keep up the good work 🙂

Rebecca+Denise
2 jaren geleden

Heel goed om dit te delen. Zelf probeer ik nog ‘maar’ drie keer per week vlees te eten maar mijn vriend wilt het gewoon elke dag. Ik moet zeggen dat ik het daar wel moeilijk mee heb want als ik het gemaakt heb ruikt het zo lekker. Ik weet van mezelf dat ik nooit vegetariër zou kunnen worden, maar minder vlees eten is vast ook al een begin hihi

Laura
2 jaren geleden

Thanks voor de tips! Ik probeer ook wat minder vlees te eten. Ik houd wel heel erg van vlees, maar vind het wel goed om ook aan het milieu bij te dragen en af en toe geen vlees te eten. Ik moet er helaas wel altijd nog over nadenken als ik dit doe. Zou wel wat meer automatisch mogen. Ook wat meer verdiepen in lekkere recepten.

www.irispraat.nl
2 jaren geleden

Ik vind minderen echt niet moeilijk! Ik heb het geluk dat ik veel vlees gewoon niet lekker vind. Doe mij dan maar een Valess burger 😉 Helemaal stoppen is wel erg lastig. Zeker met uit eten of lunchen vind ik de vegetarische opties vaak niet super.

Romy
2 jaren geleden

Wat goed en knap dat je in korte tijd zoveel hebt geminderd met vlees eten! Als je het eenmaal doet en fijne recepten opzoekt of uitprobeert, is het inderdaad eigenlijk helemaal niet zo moeilijk 🙂 Zelf ben ik al een jaar of 8 vegetariër en ik heb voor mijn gevoel nooit wat gemist door geen vlees te eten. Maar minderen met vlees is ook al supergoed 🙂