Kijkende Loes #7 – Veel kijktips van Nederlandse bodem

Herfst betekent koude temperaturen, regen tikkend tegen je raam en donkere avonden. Daarbij horen natuurlijk ook Netflix-avonden, want niks fijner dan lekker op de bank zitten in de warmte, om je te verschuilen voor het natuurgeweld buiten! Tijd voor de zevende editie van ‘Kijkende Loes’ dus!

#1 2Doc: Vrouw slaat man

https://www.youtube.com/watch?v=C_uzWGFXgq8

Deze documentaire van BNNVara staat in het teken van een taboedragend onderwerp, namelijk huiselijk geweld. Huiselijk geweld in zijn geheel is een onderwerp waar nog niet veel over gesproken wordt, maar over mishandeling van mannen door vrouwen wordt nog veel minder gesproken. Deze documentaire volgt twee mannen die te maken gehad hebben met mishandeling door hun geliefden. De mannen worden gevolgd in het proces van het ontvluchten van de gewelddadige situaties en het oppakken van hun leven.

Ik was erg onder de indruk van deze taboedoorbrekende documentaire, met name van het mentaal proces wat deze mannen doorlopen. Het is vaak onbegrijpelijk om hun gedachtegangen te volgen, omdat deze zowel door afkeer als liefde voor hun vrouwen worden bepaald. Deze documentaire is zeker interessant als je graag eens een andere kant van huiselijk geweld wil zien.

De 2Doc documentaire ‘Vrouw slaat man’ is te te bekijken via de website van NPO.

#2 Speech and Debate

Speech and Debate volgt drie buitenbeentjes op de middelbare school, die samen een einde proberen te maken aan de hypocrisie van hun schoolbestuur en de rest van hun middelbare school. Er wordt geopperd dat iedereen vrij is om te zijn en doen wat zij willen, maar in de praktijk blijkt dit tegen te vallen. Solomon, Diwata en Howie vormen samen een club die mee gaat doen met debatwedstrijden en daarmee proberen ze een platform te krijgen voor hun meningen en visies.

Houd je van high school films, maar ben je klaar met de standaard verhaallijnen? Dan is dit zeker een film voor jou! Met heel veel humor laat deze film de problemen en strubbelingen zien van tieners op de middelbare school. Ik wist vantevoren niet echt wat ik van deze film moest verwachten en vond hem in eerste instantie een beetje gek, maar uiteindelijk vond ik hem erg grappig. Zeker een aanrader als je van een humoristische film houdt dus!

Speech and Debate staat op Netflix.

#3 Schemer

Wat gaat er om in het hoofd van de leden van een vriendengroep die samen een jong meisje besluiten te vermoorden? Wat drijft hen tot deze gruwelijke daad en hoe zetten zij plan om in actie? In de Nederlandse speelfilm ‘Schemer’ worden deze vragen beantwoordt. Jessie, Caesar, Ilse, Mick, Rico en Frauk vormen met zijn zessen een vriendengroep, maar Jessie maakt zich niet geliefd door te stoken in relaties, te liegen en te bedriegen. Dan ontstaat er een plan om voor eeuwig af te zijn van de vervelende Jessie..

Vaak ben ik heel positief over thrillers van Nederlandse bodem, dus ik besloot ook deze film een kans te geven! Uiteindelijk was ik een beetje in de war over gebeurtenissen in de film en kon ik niet alles even goed plaatsen. Na wat achtergrondinformatie gelezen te hebben werd het me duidelijk dat het doel van deze film was om de gedachtegang achter een moord te belichten en zelfs eventueel begrip op te wekken voor bepaalde daden. Ook al is deze plank enigszins mis geslagen wat mij betreft, toch bevatte het verhaal ook zeker wat sterke elementen!

Deze film kun je bekijken via Netflix.

#4 Het geheime dagboek van Hendrik Groen

Het Geheime Dagboek van Hendrik Groen is een televisieserie van Omroep Max dat een kijkje biedt in het leven van ouderen in een verzorgingstehuis. Hendrik Groen is niet erg tevreden over de gang van zaken in het tehuis en besluit een dagboek bij te gaan houden, waar na zijn dood uit voorgelezen kan worden. Samen met zijn goede vriend Evert, gespeeld door Andre van Duin, probeert hij wat leven in de brouwerij te brengen en tegelijkertijd tegengas te bieden tegenover het bestuur.

Laat je vooral niet afschrikken door het feit dat deze serie gemaakt is door Omroep Max, want deze serie is hartstikke grappig en ook zeker leuk voor jongeren! Andre van Duin en Kees Hulst zijn ijzersterke acteurs en brengen hun rol als bejaarden heel sterk. De andere acteurs zijn ook heel erg goed en weergeven de strubbelingen van het ouder worden heel goed. Ook maken deze ouderen heel veel grappige dingen mee in het tehuis, dus humor is absoluut een kenmerk van deze serie.

Het geheime dagboek van Hendrik Groen is iedere maandag te bekijken op NPO1. De gemiste afleveringen kun je vinden op NPOGemist.

#5 Crazy Ex-Girlfriend

Over Crazy Ex-Girlfriend heb ik in de eerste editie van Kijkende Loes al eens iets geschreven, maar ik wilde hem dit keer nog eens benoemen, omdat er inmiddels iedere week een nieuwe aflevering van het derde seizoen van deze serie op Netflix verschijnt.

Vorige seizoenen ging het vooral over de manieren waarop Rebecca Bunch haar ex-vriend voor zich terug probeerde te winnen, maar dit seizoen maakt de serie een overgang naar het onderwerp van geestelijke gezondheid. Wanneer Rebecca voor het altaar verlaat wordt, raakt zij namelijk in een neerwaartse spiraal terecht en krijgt ze te maken met suïcidale gedachten. Op een luchtige manier probeert deze serie het onderwerp rondom depressies, zelfmoordneigingen en angsten te doorbreken en dat doen ze super goed! Ik ben erg onder de indruk waarop dit serieuze en belangrijke onderwerp behandelt wordt. Zeker een aanrader dus! De trailer weerspiegelt dit overigens niet erg goed, dus ik zou zeker eens een kijkje nemen.

Iedere week verschijnt er een nieuwe aflevering van Crazy Ex-Girlfriend op Netflix.

Hopelijk kunnen jullie de lange herfstavonden goed doorkomen met deze aanraders! Dit maal veel van Nederlandse bodem en ik ben heel benieuwd wat jullie daar van vinden. Kijk jij graag Nederlandse films en series?

0 0 vote
Article Rating

Misschien vind je dit ook leuk?

Abonneer
Abonneren op
guest
11 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Romy
2 jaren geleden

Wat leuk dat er ook een paar Nederlandse series en films tussen staan! Die serie van Hendrik Groen wil ik nu ook zeker gaan kijken. Ik dacht inderdaad eerst dat die vooral voor ouderen bedoeld was.De documentaire lijkt me ook heel indrukwekkend. Ik ga eens zoeken of ik die documentaire nog online kan terugkijken 🙂

Rebecca+Denise
2 jaren geleden

Het is zo stom maar ik kijk amper Nederlandse films/series. Puur omdat ik nog heel erg het idee heb dat het toch allemaal maar slecht geacteerd is met een verhaal wat nergens op slaat. Ik denk dat ik nu even die docu ga kijken, ik verveel me ontzettend en deze klinkt heel interessant.

AroundSan
2 jaren geleden

Eerlijk? Ik heb een hekel aan Nederlandse films en series. Vind het vaak zo nep, haha. Maar dat is natuurlijk ook deels een vooroordeel, want ik heb nu al heel lang geen Nederlandse serie of film gekeken omdat ik het expres vermijd. Misschien is het wel beter geworden… Misschien moet ik het gewoon weer eens een kans geven. :p

jonna@burgertrutjes
2 jaren geleden

Leuke kijktips! Ik ben net begonnen aan ‘crazy, ex, girlfriend’. De rest van de series heb ik nog niet gezien

Anna Gerrie
2 jaren geleden

Wat een leuke lijst, weer eens wat anders met alleen maar Nederlandse aanraders 🙂 Het geheime dagboek van Hendrik Groen ken ik en wil ik ook wel zien. De rest had ik nog niet van gehoord.

trackback

[…] Afgelopen week zag ik dat er weer een nieuwe aflevering van Crazy Ex-Girlfriend online stond, dus die keek ik. Dit is zulk simpel vermaak, maar soms heeft het wel een belangrijke boodschap, zoals bij het vorige seizoen. […]