Kijkende Loes #8 – Voor ieder wat wils (inclusief een theatershow!)

Tijd voor de eerste Kijkende Loes van 2018! Vooral series/films die ik in 2017 gekeken heb, maar nog wel even met jullie wilde delen! En voor het eerst ook een theatershow in deze rubriek, want naar een show kijk je ook, toch?

#1 Was getekend, Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt is een naam die bij iedereen wel een belletje doet rinkelen, want als schrijfster van bijvoorbeeld Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet heeft ze bij velen een plekje op de boekenplank verworven. Maar Annie M.G. Schmidt was niet alleen schrijfster van deze kinderboeken, ze schreef ook vele liedjes, gedichten en werkte mee aan theatershows. Dit succes behaalde ze niet van de een op andere dag, want als dochter van een predikant uit Zeeland was het niet vanzelfsprekend dat een vrouw een droom had om te schrijven. In de musical ‘Was getekend, Annie M.G. Schmidt’ volgen we Flip, de zoon van Annie, die samen met zijn moeder een tijdreis maakt om zo wat meer te weten te komen over haar leven.

Ik kende Annie M.G. Schmidt natuurlijk al wel, maar door deze musical kwam ik erachter hoeveel meer zij eigenlijk heeft gedaan dan kinderboeken schrijven. Ik hoorde liedjes die ik al kende, maar waarvan ik nooit wist dat zij ze geschreven had en ik realiseerde me dat haar leven niet altijd makkelijk geweest is en ook veel verdriet kende. De musical is vrolijk, ontroerend en geeft je een kijkje in het leven van de vrouw achter de tweeling Jip en Janneke. Ik vind het echt een aanrader als je houdt van theater, want ik was ook erg onder de indruk van het acteerwerk van onder andere Simone Kleinsma en William Spaaij.

De show over het leven van Annie M.G. Schmidt is in ieder geval tot half juli nog te zien in diverse theaters door heel Nederland.

#2 Broadchurch

Broadchurch is een klein dorpje in het zuiden van Engeland, waar iedereen elkaar kent. Op een dag wordt het leven van het hele dorp op zijn kop gezet wanneer een jongetje dood gevonden wordt op het strand. Al snel blijkt het de zoon van Beth en Mark Latimer te zijn en de vraag naar de doodsoorzaak houdt heel het dorp in zijn greep. Alec Hardy, hoofdrechercheur, is recent naar het dorp gekomen en krijgt meteen deze heftige zaak in zijn schoot geworpen. Samen met Ellie Miller, die tevens goed bevriend is met het gezin Latimer, probeert hij de dader te pakken te krijgen.

Ik schreef met een reden al in mijn ultieme favorieten van 2017 over deze serie, want wat is deze serie ijzersterk! Er zijn drie seizoenen, maar ieder seizoen draait om een andere zaak. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je pas na het kijken van alle afleveringen erachter komt hoe de moord op Danny Latimer in elkaar steekt! De serie zit vol interessante twists die ervoor zorgen dat je door wil blijven kijken. Gelukkig heeft ieder seizoen maar acht afleveringen, dus je kan lekker snel door kijken! Zeker een aanrader als je van spannende series houdt.

Alle seizoenen van Broadchurch zijn te bekijken op Netflix.

#3 Over mijn lijk

In de docuserie ‘Over Mijn Lijk’ volgt Valerio Zeno jongeren die ongeneeslijk ziek zijn. Allemaal zijn ze getroffen door een vorm van kanker en kijken ze de dood in de ogen. De leeftijden variëren van 16 tot eind 30, maar allemaal zijn ze in ieder geval veel te jong om het leven te verlaten. Al deze jongeren volgen hun eigen pad en kijken anders tegen hun ziekte aan, maar ze hebben helaas wel allemaal iets met elkaar gemeen: ze zullen niet oud worden.

Dit is het vierde seizoen wat ik kijk van deze docuserie, maar het is het zevende seizoen wat gemaakt is. Ieder seizoen dat ik kijk, raak ik weer ontroerd door de verhalen en leef ik mee met hun verdriet. Ik kom de afleveringen eigenlijk nooit door zonder te huilen, maar toch blijf ik deze docuserie volgen, want al deze jonge mensen zijn zo inspirerend! Het is leerzaam om naar de gesprekken te luisteren en hun visie op het leven en de dood te mogen aanhoren. Ik heb ontzettend veel respect voor al deze mensen en hun families en ik kan jullie ook zeker aanraden eens een aflevering te kijken, want de serie zit vol waardevolle boodschappen.

Over mijn lijk wordt iedere week uitgezonden op NPO 1 en is ook terug te kijken via NPO Gemist.

#4 Pitch Perfect 3

In de derde film van de Pitch Perfect serie komen de Barden Bella’s bij elkaar om voor het laatst samen op te kunnen treden. Ze doen mee aan een tour die speciaal voor de Amerikaanse militaire troepen in het buitenland wordt georganiseerd. Al snel komt ook het wedstrijdelement weer tevoorschijn, wanneer blijkt dat de meiden een plek in de tour van DJ Khaled kunnen winnen. Hiervoor moeten zij dan eerst een aantal andere groepen verslaan en dit keer zijn het niet alleen a cappela groepen, wat zorgt voor een heel andere niveau. De Bella’s moeten zich dus van hun allerbeste kant laten zien, maar ze worden tegelijkertijd ook bezig gehouden door persoonlijke gevoelens, zoals de vader van Fat Amy die opeens weer in haar leven verschijnt.

De Pitch Perfect films zijn alles behalve hoogstaande films, maar toch blijf ik ze leuk vinden. De films lijken soms bijna een parodie en deze vorm van zelfspot laat me steeds weer lachen. Inmiddels ben ik ook aardig verslaafd aan de soundtrack, want de muziek van deze film is super aanstekelijk! Als je zin hebt in een meidenavondje, kan ik je zeker aanraden naar deze film te gaan. Er zit een goede dosis humor in en veel meezingers, dus dat is de perfecte combinatie voor een avondje gezelligheid.

Pitch Perfect 3 draait sinds 20 december in de Nederlandse bioscopen.

#5 The Stanford Prison Experiment

The Stanford Prison Experiment is een film gebaseerd op het waargebeurde gevangenisexperiment dat uitgevoerd is in 1971 op de Universiteit van Stanford, in Amerika. Tijdens dit experiment werd het gedrag van mensen in de gaten gehouden wanneer zij een fictieve rol van autoriteit toegewezen kregen. In dit experiment zijn er namelijk een aantal gevangenen en een aantal cipiers, die de opdracht krijgen het gevangenisleven na te spelen. Al snel blijkt dat de proefpersonen zich echt naar deze rollen gaan gedragen, waarbij ook het onderwerp van machtsmisbruik naar boven komt.

In deze film is te zien hoe dit experiment verliep en ook al is het iets aangepast, het laat goed zien wat voor onethisch randje er aan dit experiment zat. Het is bizar om te zien hoe mensen zich gaan gedragen als ze het gevoel hebben dat ze boven iemand staan, ook al is dit slechts gebaseerd op een toegewezen rol. Ik kende dit experiment al, maar werd door deze film weer met mijn neus op de feiten gedrukt wat betreft de onmenselijke kant ervan. Het is meer dan terecht dat de onderzoeker, dr. Zimbardo, enorm veel kritiek kreeg nadat het duidelijk werd wat voor onderzoeksmethoden hij erop na hield.

Je kunt the Stanford Prison Experiment bekijken op Netflix.

Een hele diverse ‘Kijkende Loes’ dit keer, ik ben benieuwd wat jou het meest aanspreekt dit keer! Er zit in ieder geval voor ieder wat wils tussen. En vonden jullie het leuk dat ik dit keer ook een theatershow heb besproken? 

Misschien vind je dit ook leuk?

8
Wat vond je van dit artikel? Laat het weten in een reactie!

avatar
4 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Levende LoesRianneJanineLiekeRomy Recent comment authors
  Subscribe  
Abonneren op
Romy
Gast

Over dat experiment heb ik inderdaad veel gehoord bij geschiedenis op de middelbare school. Bizar hoeveel invloed macht soms op het gedrag van mensen kan hebben!
De voorstelling van Annie M.G. Schmidt lijkt me ook erg leuk om nog eens te bezoeken. En Over mijn lijk wil ik ook weer gaan kijken. Ik vind dat zo’n indrukwekkend programma.

Lieke
Gast

Ahhh Pitch Perfect wil ik zo graag zien haha. Broadchurch ben ik ooit aan begonnen maar ik kijk zoveel series dat ik soms niet meer bijhoud bij welk seizoen ik ben..

Janine
Gast

Ik heb die van die gevangenis ook gezien, wat een aparte film! Alhoewel ik wel snap dat zodra je eenmaal macht hebt je je hier ook naar gaat gedragen. Een film die wel klopt.

Rianne
Gast

Over het stanford prison expiriment heb ik het pas nog op school gehad! Als ik die nu even kijk kan ik natuurlijk een goede indruk maken 😉