Kijkende Loes #10 – Nederlands, Amerikaans, Frans en Duits!

In deze tiende editie van Kijkende Loes komen er films en series van over heel de wereld voorbij! Van een Amerikaanse komedie, tot een Duitse miniserie, van een Nederlandse oorlogsfilm tot een Franse kritische film. Kijk snel verder!

#1 Happy Anniversary

Happy Anniversary vertelt het verhaal van een stel wat op een breekpunt zit in hun relatie, ze zijn drie jaar samen en staan voor een belangrijke vraag: gaan ze samen door of is dit het einde? De film volgt dit stel gedurende de dag van hun driejarig jubileum waarin ze tot een antwoord op die ene vraag proberen te komen. Zijn ze beter af zonder elkaar of zijn ze voor elkaar bestemd, dat proberen ze samen en los van elkaar te ontdekken.

Deze film is kort, grappig en lekker luchtig! Ik vind het een leuke toevoeging dat het verhaal zich afspeelt gedurende 24 uur, wat anders is dan bij normale films. Ik denk dat er best een aantal herkenbare punten in zitten voor mensen in een ‘quarterlife crisis’ of die al een lange relatie hebben. De film is niet heel bijzonder, maar hij is zeker grappig!

Happy Anniversary is te vinden op Netflix.

#2 De Reünie

De Reunie is de verfilming van het welbekende boek van Simone van der Vlugt en volgt de 35-jarige Sabine. Sabine kampt al een tijdje met psychische problemen die wederom worden aangewakkerd als ze een kennis uit haar jeugd ontmoet, Olaf. Olaf brengt haar terug naar de tijd waarin zij en haar beste vriendin Isabelle jong waren, maar ook naar de tijd waarin Isabelle verdween en nooit werd terug gevonden. Sabine is ervan overtuigd dat er meer achter deze verdwijning zit en ze zelf misschien meer ervan af weet dan ze denkt..

Ik heb heel wat jaren geleden het boek van Simone van der Vlugt gelezen en toen vond ik het verhaal enorm spannend. De uitwerking in de film vind ik daarentegen een beetje tegen vallen. Het verhaal is nog steeds spannend, maar komt minder goed tot zijn recht. Waar ik het boek niet kon neerleggen tot ik achter de waarheid kwam, vond ik dat de film me minder goed wist te pakken. Jammer!

Je kunt de Reünie bekijken via Netflix.

#3 Je Ne Suis Pas un Homme Facile

https://www.youtube.com/watch?v=1Qh-yzF-PEg

Deze Franse film laat zien hoe de wereld zou zijn als de rollen van man en vrouw zouden zijn omgedraaid. Damien is altijd een macho geweest en ligt goed bij de vrouwen, tot dat hij wakker wordt en de wereld opeens heel anders is dan hij gewend is. Mannen die voor de kinderen zorgen, vrouwen als macho’s, mannen die veel aandacht aan hun uiterlijk ‘moeten’ besteden en vrouwen die in hun blote borst hardlopen. Damien moet zich aan zien te passen aan deze nieuwe rolverdeling en dat vindt hij alles behalve gemakkelijk.

Je Ne Suis Pas un Homme Facile is een grappige film met een hele serieuze ondertoon en kritische blik op de huidige maatschappij. Deze kritiek wordt niet met zoveel woorden geuit, maar door het ridicule karakter van de maatschappij waarin de rollen zijn omgedraaid, blijkt dit zeker. Ik vond de film heel sterk en hij zet je zeker aan het denken, maar doordat het tevens een komedie is, heeft de film ook absoluut een amuserend karakter.

Deze film is te bekijken via Netflix.

#4 Bankier van het Verzet

Walraven (Wally) van Hall, gespeeld door Barry Atsma, was samen met zijn broer Gijs verantwoordelijk voor de financiering van het verzet. Hun verhaal wordt in deze film op een meeslepende wijze vertelt. Wally wordt benaderd om de zogenoemde Zeemanspot op te zetten maar al snel komt hij erachter dat er door onderdrukking veel meer geld nodig is om verzetsacties en getroffen burgers te kunnen ondersteunen. Samen met zijn broer zet hij daardoor een ondergrondse bank op waarmee hij probeert geld te verkrijgen voor zoveel mogelijk van deze acties. Deze vorm van verzet was echter een grote misdaad in tijden van de Tweede Wereldoorlog, dus Wally en de betrokken leden van de organisatie zetten hun leven dagelijks op het spel, met alle gevolgen vandien.

Ik zal maar meteen eerlijk zijn: ik heb een traan gelaten bij deze film. Het voor mij nog onbekende verhaal van Wally van Hall greep me enorm aan en maakte heel veel indruk. Ik had er nooit bij stil gestaan wat voor financiële organisatie er achter het verzet heeft moeten en in deze film wordt het ook duidelijk waarom hier uiteindelijk nooit veel aandacht aan is besteed. Als je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog en ijzersterk acteerwerk wil zien, kan ik je deze film zeker aanraden!

Bankier van het Verzet is nog te zien in verscheidene bioscopen in Nederland.

#5 Charité

https://www.youtube.com/watch?v=zeUobb-OIA8&t=21s

Voor de geneeskundestudenten en medici onder ons zullen de namen Charité, Koch en Behring zeker een belletje doen rinkelen want dit ziekenhuis en deze artsen hebben veel betekend voor de ontwikkeling binnen de wereld van de geneeskunde en geneesmiddelen. In deze mini serie volg je Ida Lenz, een jonge vrouw met veel ambities die werkzaam is als hulpzuster in het bekende ziekenhuis. Al snel wordt het duidelijk dat ze als een vrouw met ambitie niet begrepen wordt, maar dit weerhoudt haar er niet van zich te verdiepen in het onderzoek van de artsen waar ze mee samen werkt.

Ook als je niet thuis bent in de wereld van de geneeskunde is dit een hele interessante serie! Het is bizar om te zien wat voor ontwikkelingen de wetenschap heeft doorgemaakt in minder dan 150 jaar en hoe de maatschappij eind negentiende eeuw in elkaar stak. Deze Duitse serie leert je meer over vrouwenonderdrukking, het ontstaan van de vakbonden en de eerste vaccinaties.

De mini serie Charité vind je op Netflix.

Dit waren alle series en films die ik afgelopen tijd gekeken heb! Inmiddels ben ik weer begonnen aan een nieuwe Spaanse serie, dus die ga je in de volgende editie voor bij zien komen. Houd jij van buitenlandse films en series?

0 0 vote
Article Rating

Misschien vind je dit ook leuk?

Abonneer
Abonneren op
guest
11 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Romy
2 jaren geleden

Bankier van het verzet lijkt mij ook prachtig. Die zou ik graag nog eens zien! Jammer dat de film De reünie je wat tegenviel. Ik heb ook het boek van Simone van der Vlugt gelezen en was daarom wel benieuwd naar de verfilming ervan.

Jessica J.
2 jaren geleden

Bankier van het Verzet klinkt erg goed. Ik hou wel van films die zich in een Tweede Wereldoorlogssetting afspelen. Happy Anniversary klinkt als een fijne film. Inderdaad origineel dat het verhaal zich op één dag afspeelt. IK heb weer wat ideetjes, bedankt! 🙂

Danielle
2 jaren geleden

Ik ben wel heel benieuwd naar de twee Nederlandse films

RoosjeFashion
2 jaren geleden

Aan welke Spaanse ben je op dit moment aan het kijken? Ik ben nu bezig met de Spaanse serie La casa de Papel. Echt een aanrader!

trackback

[…] Vorige week zondag gingen Kenny en ik naar de film en we zaten helemaal alleen in de zaal! Bankier van het Verzet draaide ook al een flinke tijd en het was lekker weer, dus heel verrassend was het niet. We vonden het wel een grappige ervaring, zo’n hele zaal voor onszelf! We konden in ieder geval schaamteloos hard lachen, huilen en eten haha. Ik schreef al wat over deze film in de afgelopen editie van Kijkende Loes. […]

Darina
2 jaren geleden

Bankier van het Verzet heb ik gezien en vond ik een goede film! En verder hou ik erg veel van Franse films.