Recept – Citroen Muffins

Zoals jullie in de favorieten van Maart  konden lezen, ben ik de laatste tijd dol op bakken! Eigenlijk ben ik dat altijd al geweest, maar de laatste maand heb ik het als ware ‘herontdekt’ omdat ik eindelijk een muffinvorm met zes ‘gaten’ aanschafte! Deze past namelijk perfect in ons kleine oventje. Dit keer maakte ik citroenmuffins, want ik ben dol op citroen! Ik houd van de zure, frisse smaak van deze citrusvrucht. Benieuwd hoe ik deze muffins gemaakt heb? Lees dan snel verder!

Heel recepten die ik online vond, bevatten veel kristalsuiker. Dat probeer ik eigenlijk zo min mogelijk toe te voegen aan mijn recepten, vandaar dat dit dan ook ontbreekt in het receptenlijstje! Je hebt namelijk de volgende dingen nodig:

150 gram bloem
2 citroenen (waarvan je van allebei het sap gebruikt en van eentje de schil)
130 gram Griekse yoghurt
50 gram boter
1 eetlepel honing
1 zakje vanillesuiker
1 ei
1,5 theelepel bakpoeder
1 vanillestokje
1 scheutje melk
1 snufje zout
maanzaad

Om te beginnen moet je de oven voorverwarmen op 200 graden. Dan kun je aan de slag! Allereerst voeg je alle droge ingredienten (dus het bakpoeder, zout, bloem en vanillesuiker) in een schaal, wat je vervolgens door elkaar heen schept. In een andere schaal smelt je de boter even in de magnetron, zodat je het beter kan mengen. Als de boter gesmolten is volg je er de Griekse yoghurt, het citroensap (van twee citroenen dus), de honing, het vanillestokje en het ei aan toe. Als je dit goed gemixt hebt (dit kan gewoon met de hand, maar ook met een handmixer) voeg je dit mengsel toe aan het droge mengsel. Deze twee mengsels mix je vervolgens samen, om er daarna een scheutje melk aan toe te voegen. Ook voeg je tijdens deze stap de citroenrasp en het maanzaad toe. Dit kan in principe op smaak. Als je dit alles hebt gedaan, zal het mengsel vrij dik zijn, zoals je hierboven kunt zien.

Als je het beslag in de vormpjes hebt gedaan, kun je ze in de oven schuiven. Het ligt aan je oven hoe lang ze erin moeten, maar de baktijd zal rond de 25 minuten liggen. Je kan tussendoor even kijken of de binnenkant van de muffins goed gaar is, door er met een prikker in te steken. Als deze er (vrijwel) schoon uit komt, dan zijn ze gaar! Als je ze uit de oven gehaald hebt, laat ze dan even een minuut of 10 afkoelen, voordat je ze serveert/eet. Dan zijn ze het lekkerst!

En dan heb je deze overheerlijke citroenmuffins met maanzaad! De muffins zijn door de yoghurt en citroen heel lekker fris en hebben door het maanzaad een lekkere ‘bite’. Je kan naar smaak toch extra suiker/honing toevoegen of juist wat minder citroensap, mocht je niet zo van een zure bijsmaak houden bij muffins. Hierdoor zwakt de zure smaak wat af, maar blijft de muffin wel het frisse van de citroen houden. Ik houd persoonlijk wel van het zure van de citroen, dus ik vond dit juist heel lekker!

Mijn eerste recept, hopelijk vonden jullie het leuk! Bak jij graag en wat is je favoriete recept?

0 0 vote
Article Rating

Misschien vind je dit ook leuk?

Abonneer
Abonneren op
guest
5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Donnadr
3 jaren geleden

Naast de koekjes vind ik dat ook deze mee naar Disneyland moeten 😀

Laura
3 jaren geleden

Klinkt lekker, waar eens wat anders met Griekse yoghurt! Ik houd ook heel erg van bakken! Cheesecakes maken is wel mn favoriet.

Lianne
3 jaren geleden

Klinkt lekker fris, daar hou ik wel van als de lente begint. Ik maak ze meestal met zelfrijzend bakmeel, want dat worden ze wat hoger en luchtiger, vind ik zelf nog lekkerder. 😉

Lianne
3 jaren geleden
Reply to  levendeloes

Ben ook benieuwd wat je ervan vind.